Vyberte stránku

Zrnková káva Ethiopia Djimmah

0,00 

Katalogové číslo: Ka 1003b Kategorie: Štítek:

Popis

Kávoholici vědí, že nemít kávu z Etiopie je kávičkovská fopá, a proto pokud se nenachází v policích vaší kuchyně, tak to rychle napravte. Vězte, že pokud začínáte kávičkovat, zkuste tento druh kávy, který nechá stopu na vašich jazýčcích ještě opravdu dlouho.

Druh kávy: 100% arabica
Pražení: střední
Balení: 50g / 220g / 1kg

Etiopie je rodištěm kávy: v lesích regionu Kaffa rostla káva arabica divoce. Tyto kávy jsou dobře známé pro své tělo a kyselost. Djimmah se pěstuje v etiopských oblastech Illubabor a Kaffa v nadmořské výšce od 1 300 do 1 800 metrů nad mořem. Každoročně vyprodukují a vyvážejí asi 60 000 tun kávy. Tyto kávy mají typickou vyšší kyselost, lehké až střední tělo a komplexní chuťové tóny.

Chuťový profil

Tato středně silná arabice má intenzivní sladkost s tóny podobnými vínu. Bohaté hladké tělo, hluboce aromatické s komplexním zemitým závěrem. Káva z Etiopie je známá svými jasnými ovocnými a květinovými příchutěmi. V chuti je na začátku cítit citrón, po něm následují tóny ovocných bobulí a skořice se sladkostí cukrové třtiny. Je to krásně jemná přírodní káva, která nabízí uklidňující, pohodlné a neuvěřitelně lehké pití. Použitá metoda zpracování má obrovský vliv na konečnou chuť kávy, v tomto případě se plody suší „natural“, tedy za sucha.

Pěstování, zpracování

Etiopie je považována za místo, kde se káva vyskytla poprvé. Mnoho odborníků tvrdí, že tato země je jediným místem na světě, kde káva nativně rostla a apokryfní příběh Kaldiho se mluví znovu a znovu. Kaldi byl pastýř koz, který objevil kávu poté, co byl svědkem elánu, který jeho kozy dostaly z pojídání kávových třešní. Jedinečná káva, o které se předpokládá, že je svou chutí nejblíže původní divoké rostlině, roste v ideálním podnebí. Rostliny jsou dobře chráněny většími stromy v okolí lesa, který poskytuje stín před poledním sluncem a zachovává vlhkost v půdě.

Sklizené třešně se zpravidla třídí a čistí, aby se oddělily nezralé, přezrálé a poškozené třešně. Následně se plody rozprostírají na slunci na velkých betonových či cihlových terasách nebo na rohožích zvednutých do výšky pasu na podstavcích. Pravidelně je přehrabují, aby zajistili rovnoměrné sušení a předešli plísním. V závislosti na povětrnostních podmínkách může sušení trvat až 4 týdny, dokud není dosaženo optimálního obsahu vlhkosti. Potom se třešně hromadně uskladňují ve speciálních silách, dokud nejsou odeslány do mlýna, kde probíhá loupání, třídění a pytlování. Všechny vnější vrstvy sušené třešně se v jednom kroku odstraní pomocí loupacího stroje.

Jak si ji připravit

Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, pokuste se kávu umlít těsně před použitím. Mějte však na paměti správnou kvalitu a tloušťku mletí, která odpovídá konkrétnímu typu zařízení, které chcete použít. Na šálek obvykle nepotřebujete více než 1,5 – 2 čajové lžičky kávy (asi 7 gramů). Používejte vodu kolem 95 °C. Dopřát si ji můžete během celého dne, s mlékem nebo i bez něj.