Vyberte stránku

Zrnková káva Costa Rica SHB Tarrazu

0,00 

Katalogové číslo: Ka 1009c Kategorie: Štítek:

Popis

Nastavte své prsty a ťukejte na místo ve Střední Americe s názvem Costa Rica. Nezapomeňte při tom popíjet tuto kávičku a vězte, že se budete cítit jako byste tam byli. Příjemný citrusový závěr chutě kávy vás o tom přesvědčí.

Druh kávy: 100% arabica
Pražení: střední
Balení: 50g / 220g / 1kg

Rozlohou malá, rozmanitostí bohatá. I takto bychom mohli popsat Kostariku. Pověst jednoho z nejlepších pěstitelů kávy na světě daleko přesahuje její hranice. Přestože se zde vypěstuje jen přibližně 1,1% světové produkce kávy, Kostarika se může pochlubit až osmi oblastmi pěstování, z nichž nejznámějším je Tarrazu. Tento zlatý důl na kávu je známý pro svá kvalitní zrna a úchvatný výhled. Zároveň je tato oblast plná vegetace a domovem velkého počtu tropických ptáků.

Chuťový profil

Kávy Tarrazu jsou známé svojí elegantní a nápadně čistou chutí. Vůně je květinová a sladká jako med. Créma je jemná a hutná se střední až nízkou kyselostí. Pohár končí příjemně překvapivou pikantností. Costa Rica SHB Tarrazu nabízí silný šálek kávy s úžasnými kompilacemi. Dejte nám vědět, jestli cítíte tmavou čokoládu a ochutnejte jemné tóny grapefruitu.

Pěstování, zpracování

Rok v Tarrazu je rozdělen na dvě dobře definovatelné sezóny, deštivou a suchou. Období dešťů trvá sedm měsíců (květen až listopad), během kterých rostou kávovníky; období sucha je od prosince do dubna. Doba sklizně je pětiměsíční období od listopadu do března, které se příjemně kryje s obdobím sucha. Tento definovaný klimatický vzor je ideální pro pěstování kávy a výsledkem jsou vysoce kvalitní kávové třešně, které mají jednotnou zralost. Tarrazu je ideálním místem pro pěstování zrnkové kávy arabica. Tento region je známý produkcí kávy, která má výrazně kyselé vlastnosti a to hlavně kvůli sopečnému složení půdy, které charakterizuje zemi. Většina plantáží se rozprostírá v nadmořských výškách od 1200 do 1900 metrů a je zastíněna směsí cizích a původních stromů. V Kostarice je kvalita kávy určena tvrdostí zrna, což je faktor, který je dán nadmořskou výškou, ve které se zrna pěstují. Káva nejvyšší kvality je označena jako Strictly Hard Bean nebo SHB a je vyhrazena pro kávu pěstovanou nad 1 900 metrů. Odhaduje se, že téměř 95% plodů pěstovaných v regionu Tarrazu patří do kategorie SHB. Proces sušení, který využívají jednotliví zemědělci se liší. Někteří upřednostňují přirozené sušení na slunci, díky kterému získávají plody ovocné tóny. Jiní zase nedají dopustit na „washed“ – tedy mokré sušení.

Jak si ji připravit

Kávová třešeň Tarrazu poskytuje velmi pozitivní výsledky ve způsobu vaření pomocí filtru. Na výběr je mnoho zařízení jako aeropress, moka konvička, která přefiltrují jemně umletou kávu a dodají každé kapce sladkou chuť. Pokud máte doma automatický stroj na espresso, tak si vaši chuť získají karamelové tóny, ale také vyšší kyselost díky vyššímu tlaku.