Vyberte stránku

Zrnková káva El Salvador SHG EP – Elbobollon

0,00 

Katalogové číslo: Ka 1004c Kategorie: Štítek:

Popis

Střední Amerika se může pyšnit opravdu skvělou a kvalitní kávou a jednou z nich je i El Salvador. Sousedí s Guatemalou a Hondurasem, avšak nezaměňte si jejich chutě, které jsou opravdu unikátní a právě tato káva vám dodá sladkou až karamelovou chuť.

Druh kávy: 100% arabica
Pražení: střední
Balení: 50g / 220g / 1kg

El Salvador SHG EP pochází z plantáží nacházejících se v horských a sopečných oblastech ve výšce 1350 metrů nad mořem. Kávovníky se pěstují ve velmi příznivých klimatických a půdních podmínkách. Tato ručně sbíraná káva ze Salvadoru poskytne v šálku velmi sladký a čistý chuťový profil. Přibližně 60% vyrobené kávy pochází z odrůdy Bourbon, která se vyznačuje mimořádně čistým, jasným a sladkým profilem se silnými oříškovými podtóny. El Salvador je známý svojí vynikající kvalitou a je považován za jeden z nejdůležitějších druhů kávy na světovém trhu.

Chuťový profil

Jemná, ale velmi citelná kyselost těchto zrn je výhodou a umocňuje jemný charakter salvádorské kávy. Dobré tělo, ovocná chuť, nádherná sladkost a velká péče, kterou pěstitelé při přípravě kávové fazole vykonávají, zaručují vysokou kvalitu této arabiky. Obecně platí, že kdo má rád kombinaci čokoládových tónů ve středoamerických kávach s jinými příchutěmi a chce si zlepšit chuťové buňky stimulací různých chuťových bodů, bude pro něj El Salvador SHG EP – Elbobollon ideální volbou.

Pěstování, zpracování

Středoamerická republika Salvador prošla dlouhou cestou a zaslouženě patří k jedním z největších producentů kávy na světě. Od roku 1880 se gurmánská káva stala hlavní vývozní plodinou procházející indigem. Najdeme zde až 7 různých pěstitelských oblastí, kde jsou plantáže umístěny na horských svazích, tvořených z popela a sopečné lávy. Vysoce propustné půdy bohaté na minerály představují úrodnou zemi pro vegetaci a tím i kávovníky. SHG – Strictly High Grown označuje plodiny takové kávy, která byla pěstována výlučně ve vysoké nadmořské výšce. Zkratka EP-European Preparation znamená, že byla připravena se speciální péčí: vadné plody a ostatní nečistoty se kontrolují a odstraňují zásadně ručně. Po sklizni se kávové třešně přetřídí, poté přirozeně fermentují, omyjí se a suší na tradičních hliněných terasách nebo vyvýšených záhonech. Po dosažení požadované úrovně vlhkosti se plody skladují v dřevěných silách nebo pytlích, aby si odpočinuly, dokud se neoloupou. Po vyloupání se zrnko vyčistí a znovu roztřídí. Následuje balení a vývoz.

Jak si ji připravit

Díky svému chuťovému profilu je ideální pro nejjemnější směsi. Jako káva jednoho původu chutná stejně dobře, je-li připravena v espresso kávovaru, v moka konvici, filtračním kávovaru, aeropressu nebo jako překapávaná. Pokud si ji ale plánujete připravit ve french pressu, doporučujeme hlavní dobu přípravy o něco zkrátit, aby byla výsledná chuť lahodnější. Fantasticky chutná také se smetanou a cukrem.