Vyberte stránku

Zrnková káva Honduras HG

0,00 

Katalogové číslo: Ka 1001c Kategorie: Štítek:

Popis

Káva Honduras je pěstována zejména v horských oblastech, kde se jí dostává dostatek tepla a vlhkosti. I díky tomu tato káva v sobě nese velmi charakteristickou likérovou chuť.

  • Druh kávy: 100% arabica
  • Pražení: střední
  • Balení: 50g / 220g / 1kg

Honduraské území sestává hlavně z hor. Má všechny geografické, klimatické, geologické a kulturní zdroje pro výrobu vynikající speciální kávy. Jednou z nich je i Honduras High Grown (HG), což označuje kávu, která byla vypěstována v nadmořské výšce 1 100 až 1 600 metrů nad mořem. Tento typ kávy má dobře vyvážené aroma, tendenci mít tóny čokoládových oříšků a chuť likéru.

Chuťový profil

Káva Honduras HG se vyznačuje jemným tělem, máslovou, karamelovo-likérovou chutí s hladkým krémovým závěrem. Je to skvělá káva pro každý den, která neomrzí. Její chuťový profil je čistý, vyvážený, jemný a sladký. Tato káva má zároveň silné intenzivní aroma a jasnou, šťavnatou kyselost. Jelikož zrna pocházejí ze severozápadních částí Hondurasu (kolem oblasti Copan) jejich káva je méně ovocná než jiné odrůdy z této země.

Pěstování, zpracování

Honduras nabízí široký sortiment kvalitních káv; země může vyrábět levnější středoamerickou míchanou kávu až po vysoce pěstované speciální šarže, které soupeří s oblíbenějšími kávami. Honduras HG je hlavním typem kávy, kterou země produkuje. Představuje až 70 % vývozu. Její zrnka jsou tvrdá, hustá a mají potenciál pro dobrý šálek kávy; tato klasifikace je nižší než SHG (Strictly High Grown). Tím, že vyrůstají ve vyšší nadmořské výšce zrají déle a tím získávají na síle. Sklizeň probíhá od listopadu do dubna. Pěstitelé plody zcela očistí, omyjí a následně se káva suší na terasách a dosušuje mechanicky ve speciálních sušičkách. V některých případech se zrna svážejí do suchých mlýnů, kde měří úroveň vlhkosti, určí její kvalitu a zajistí, aby splnila potřebné standardy pro vývoz. I při procesu pěstování a sušení kávy dochází ke znečišťování prostředí či uhlíkové stopě. Honduraské kávy jsou čistší a transparentnější, zároveň si zachovávají svoji charakteristickou texturu a sladkost. Země je jedním z mála pěstitelů Fairtrade a organicky certifikovaných káv. Zaručují svůj závazek vůči životnímu prostředí a komunitě pěstitelů. Každý jednotlivec, který je součástí procesu vzniku kávy je spravedlivě odměněn.

Jak si ji připravit

Každý milovník kávy si najde svůj způsob přípravy tohoto lahodného moku. Bude rovněž skvěle chutnat vašim zákazníkům v kavárně připravená přes profesionální espresso stroj, ale také jako filtrovaná káva doma. Pokud si vyberete filtrovanou kávu, doporučujeme 60 gramů kávy na jeden litr vody, v případě Aeropressu 14 gramů na 180 gramů vody. Na voňavý espresso singl shot 9 gramů kávy, na double shot 18-19 gramů kávy Houndras HG. V případě espressa se kyselost začne projevovat postupným chladnutím.